Milujete gastro zážitky? Vyrazte do světa za typickými jídly

Od | 6 dubna, 2023

Obsah

Cestování za typickými jídly konkrétních zemí a konkrétních měst je stále populárnější. Pokud chcete začít, bude se vám hodit náš průvodce, který vám ukáže ideální možnosti, jak začít. Představí vám nejenom pro mnohé známá jídla, ale hlavně vás nasměruje tam, kde mají svůj původ a kde se dá zcela logicky očekávat ta pravá autenticita.

Hamburger

Dnes velmi populární jídlo i u nás. Najdete ho na jídelním lístku mnohých restaurací a hlavně bister. Pokud byste chtěli vyrazit po původu tohoto jídla, je třeba zamířit za velkou louži, konkrétně do USA. To asi mnohé nepřekvapí, jelikož země je s burgery neustále spojována. Přesnou domovinou je New York, kde se poprvé objevil na konci 19. století. Nejprve ve formě steaku, až později v úpravě mleté.

Hot dog

U fast foodu ještě zůstaneme, jelikož jde o trend. Kromě burgerůje to také hot dog. U nás je známá hlavně alternativa jednoduchého párku v rohlíku, která však s původní variantou nemá moc společného. Ta se poprvé objevila už ve 13. století a byly k ní použity grilované párky. Původní domovinou tohoto pokrmu bylo Německo, odkud se jídlo přestěhovalo do USA. I proto jsou s ním spojovány právě Spojené státy.

Pizza

Podobně jako u hamburgeru, i tady je vše v podstatě jasné. Pokud pomineme fakt, že první alternativy pizzy jsou známé z období starého Egypta, musíme samozřejmě zmínit, že pizza vznikla v Itálii. Kdo konkrétně? Je to město Neapol, které z tohoto důvodu doporučíme navštívit. Tento pokrm zde má i celkem dlouhou historii, sahající až do 18. století. Základem receptů byl olivový olej, kvalitní rajčata, čerstvá bazalka a mořská sůl.

Vídeňský řízek

V případě tohoto jídla vás bohužel nemůžeme nijak napínat, jelikož jeho původ je spojený už se samotným názvem. Vídeňský řízek se pochopitelně objevil ve Vídni. Co pravděpodobně nevíte, že to bylo zhruba v půlce devatenáctého století. A jistě netušíte ani to, že má lehkou souvislost s naší zemí, byl to Radecký z Radče, rakouský polní maršálek mající český šlechtický rod, který tuto pochoutku začal ve Vídni aktivně prosazovat a propagovat. Vzhledem k chuti to však neměl nijak složité.

Curry

Pokud chcete cestovat dále, než jenom do Vídně, začněte se zajímat o pokrm, kterým je curry. Jmenuje se stejně jako koření, které je jeho hlavní složkou. Původ daného jídla je v Indii, kde ho ochutnáte na mnoho různých způsobů. V receptech nechybí ani další druhy koření, jako je koriandr, kurkuma i zázvor. Podává se buď s rýží, nebo s plackami. Pozor však na dvě negativa. Typické indické curry vás může překvapit svou velkou pálivostí. Také je nutné počítat s tím, že toto koření má projímavé účinky. Proto to nepřehánějte s množstvím jídla.

Fish & chips

Milovníci smaženého jistě zajásají, jelikož tento pokrm je spojený právě s přípravou ve fritovacím hrnci. I když by to mohlo svádět k tomu, že domovinou je Česká republika, není tomu tak. Fish & chips je jídlo, které vzniklo ve Velké Británii. A to již v devatenáctém století. Na přesném roce se historici ani milovníci gastronomie nedokážou shodnout. Co je však samozřejmé, to je podoba daného receptu. Jak už napovídá název, jde o kombinaci ryby – tresky smažené v těstíčku a hranolek.

Tatarský biftek

Znáte historku o Tatarech a mase pod sedlem? Zapomeňte na ni, jelikož místem, kde tento pokrm ze syrového hovězího masa vznikl, byla Paříž. Dobou vzniku je zhruba devatenácté století, a tak jídlo ještě nemá tak velkou tradici, jako řada jiných. Pokud vás zajímá důvod označení tohoto pokrmu, je celkem prostý. V době svého vzniku se k němu servírovala tatarská omáčka. Buďme rádi, že z této tradice zůstal jenom název. Přímo v Paříži se však stále podívá jinak než u nás, a to s hranolky a salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *