Jídlo v hlavní roli – trendy v cestování se mění

Nudí vás klasická dovolená s plážemi, palmami a hotelovou kantýnou? Kroutí vám nos zvědavostí na místních tržištích? Sbíhají se vám sliny při procházce zapadlou jižanskou uličkou? Čím dál víc vás láká sklenka dobře vychlazeného místního vína a na hrnek kávy myslíte, ještě než vaše tělo v hotelové posteli vůbec zaregistruje, že je ráno? Pokud aspoň na jednu otázku odpovídáte ano, je nejvyšší čas proměnit nezáživnou dovolenou na „to pravé ořechové“.

Family backpackers & food lovers

I v cestování se objevují nové trendy, a zatímco je aktuálně válcují family trips s jedním kufrem, před pár lety byly na výsluní food trips. Není divu, že si tento nový styl cestování získal celosvětově obrovské množství fanoušků. Jídlo obecně se stává životním stylem a čím dál víc nás zajímá, co do sebe ládujeme. S tím jde ruka v ruce i objevování nových chutí, vůní, surovin i způsobů přípravy. A protože co národ, to jiná chuť, nejlepší volbou jak vyzkoušet všechno možné (i nemožné, nebo nepředstavitelné) je výlet za jídlem.

Poklady za rohem

Pro začátek bohatě postačí Evropa. Mnoho lidí ani netuší, kolik úžasných chutí skýtá Slovensko, které máme rovnou pod nosem. A nejsou to jen světově profláknuté brynzové halušky. Originálních jídel má náš menší soused bezpočet. Třeba takové pampůchy, nebo strapačky se zelím a slaninou, či plněné pirohy… Lahůdky, z kterých mírně stoupá cholesterol, ale vaše chuťové buňky vás budou milovat. Stačí to zalít výbornou domácí slivovicí, či borovičkou a zážitek je na světě. Ideálně, když se tohle všechno sejde v nějaké svérázné kolibě s cimbálovkou.

Zážitky pro fajnšmekry

Podobné gurmánské zážitky člověka čekají i u dalších našich bezprostředních sousedů, ale pro opravdu nezapomenutelný food trip se vyplatí vytáhnout paty trochu dál. Je jedno, jestli se vydáte autem, nebo upřednostníte pohodlí letecké dopravy (čímž se ale ochudíte o zážitky cestou), výlet do Toskánska jednoznačně stojí za to.  Usedlosti uprostřed nekonečných vinic skýtají opravdu autentický zážitek, kde vás tamní „nonnas“ zasvětí do tajů přípravy těch nejlepších italských specialit. Vše z poctivých lokálních surovin, zpracované výlučně ručně, u sklenky výtečného italského vína a s temperamentem jim vlastním.

Jezte tam, kde domácí

Pokud vám představa, že se uhnízdíte někde uprostřed vinice, nebo olivového háje způsobuje tik v oku, radši se ztraťte ve víru velkoměsta. V Římě, Barceloně, nebo třeba Lisabonu, všude ale držte jedno zlaté pravidlo, pokud chcete zažít opravdu nejlepší tamní kuchyni – vynechte restaurace, do kterých vás posílají turističtí průvodci, a vsaďte na podniky, ve kterých jedí místní. To je v naprosté většině případů sázka na jistotu a taktéž tím eliminujete riziko, že za hodně peněz dostanete málo muziky, jako je tomu třeba v restauracích kolem věhlasných římských památek.

Libí se vám článek?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.