Francouzská Polynésie

Od | 6 dubna, 2023

Obsah

Francouzská Polynésie (Polynésie Française) leží ve východní části Polynésie a má status zámořského společenství (oficiální zkratka COM) Francie, který je velmi podobný statutu zámořského departementu (podrobněji si o správním členění Francie přečtěte zde). Na rozdíl od zámořských departementů však nejsou zámořská společenství považována za přímou součást Francie.

Suchozemská rozloha tohoto území je 4,167 km2 (3,660 km2 bez lagun) a v roce 2020 zde celkově žilo 281,000 obyvatel. Avšak tyto údaje jsou matoucí. Francouzskou Polynésii tvoří totiž celkově 118 ostrovů korálového a sopečného původu, které jsou rozesety na ploše 4 milionů km2 (oblast přibližně velikosti evropského Ruska, více než 7x větší než samotná Francie). Maximální rozměry území jsou 2,400 km (ze severu na jih) x 2,000 km (ze západu na východ). Východním „sousedem“ Francouzské Polynésie jsou Pitcairnovy ostrovy (území Velké Británie), na západ leží Cookovy ostrovy (území Nového Zélandu) a na severozápad nezávislý tichomořský stát Kiribati.

Vlajka Francouzské Polynesie   Obrazek

Francouzská Polynésie se skládá z několika souostroví, nejdůležitější jsou:

Společenské ostrovy (též Ostrovy Společnosti)

Hlavní skupina, centrum Francouzské Polynésie. Společenské ostrovy se dále dělí na Návětrné ostrovy (Îles du Vent – nejdůležitější ostrovy jsou Tahiti a Moorea) a Závětrné ostrovy (Îles sous le Vent – Raiatea, Bora Bora a další ostrovy, ležící na severozápad od Tahiti – v této oblasti vane převážně  jihovýchodní pasát, takže Závětrné ostrovy jsou „v závětří“ za Návětrnými ostrovy). Tahiti je daleko nejdůležitější ostrov – žije na něm přibližně 60% obyvatelstva celé Francouzské Polynésie! Nachází se zde i hlavní město Francouzské Polynésie, Papeete, které má asi 25,000 obyvatel (v aglomeraci však kolem 100,000). Ostrov Tahiti je sopečného původu a leží na něm i nejvyšší hora Francouzské Polynésie – Mont Orohena (2,241 m.n.m.). Ostrov má zvláštní protáhlý tvar, půdorys připomíná osmičku. Sopečného původu je i sousední ostrov Moorea s nejvyšší horou Tohiea (1,212 m.n.m.).

Obrazek   Obrazek

 Francouzská Polynesie

Ostrov Tahiti se v historii proslavil především tím, že zde v letech 1788-1789 na půl roku zakotvila posádka lodi Bounty. Námořníci měli za úkol vypěstovat na Tahiti sazenice chlebovníku a následně je přepravit do Karibiku, kde měly být zřízeny chlebovníkové plantáže. Během dlouhého pobytu se však námořníkům zalíbil zdejší ostrov i jeho krásné obyvatelky natolik, že se jim odjet z tohoto tropického ráje vůbec nechtělo. Krátce po vyplutí z Tahiti vypukla na palubě lodi Bounty vzpoura. Kapitán William Bligh byl vysazen do člunu. Vzbouřenci se vrátili nakrátko na Tahiti, kde však kvůli svému zločinu zůstat nemohli. Se svými domorodými „manželkami“ pak bloudili Tichomořím, až zakotvili na do té doby neobydleném ostrově Pitcairn. Potomci vzbouřenců a Tahiťanek žijí na Pitcairnu dodnes,  ostrov však  patří Velké Británii.

Tuamotu

Skupina 78 ostrovů, ležících zhruba na východ až jihovýchod od Společenských ostrovů. Určitě nejznámějším ostrovem tohoto souostroví je atol Mururoa, kde Francie až do roku 1996 zkoušela jaderné zbraně.

Markézy 

Leží na severu Francouzské Polynésie. Tvoří je 17 ostrovů, asi nejznámější z nich je Fatu Hiva.

Tubuai

Souostroví na jihozápadě Francouzské Polynésie.

Obrazek

Úředními jazyky ve Francouzské Polynésii jsou francouzština a tahitština (jazyk polynéského původu). Přestože ve Francii platí euro, ve Francouzské Polynésii je nadále oficiálním platidlem polynéský frank (CFP frank). Kurz je pevně svázáný s eurem (1 EUR = 119,85 CFP). 78% obyvatelstva tvoří Polynésané, 12% Číňané a 10 % Francouzi (6% místní Francouzi a 4% metropolitní Francouzi). Avšak přes 60 % obyvatelstva (čili i většina etnických Polynésanů) mluví francouzsky.

Do místního jednokomorového parlamentu (Assemblee Territoriale) se volí každých 5 let 57 zástupců. Ve Francouzském parlamentu pak zasedají z Francouzské Polynésie celkem 3 zástupci – dva Národním shromáždění (dolní komora) a jeden v Senátu (horní komora). Francouzská Polynésie má vlastní vlajku a velkou míru autonomie. Pěstují se kokosové ořechy, vanilka, ovoce a zelenina, významný je rybolov a lov perel. Jednoznačně nejdůležitějším ekonomickým odvětvím je však turistický ruch. Na ostrově Makatea (v souostroví Tuamotu, na sever od Tahiti) se těží fosfáty, které tvoří významnou položku exportu.

Obrazek

4 thoughts on “Francouzská Polynésie

  1. Skompasem.cz

    Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

  2. treatment

    My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less.
    I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am nervous about
    switching to another platform. I have heard good things
    about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
    Any kind of help would be really appreciated!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.