Kategorie: Cestopisy Amerika

V rubrice Cestopisy Amerika naleznete nepřeberné množství článků ze všech koutů tohoto zajímavého kontinentu. Vydejte se s námi na cestu do Ameriky a projděte si cestopisy v této kategorii!

Tingo María – Brána do Peruánské Amazonie

Od | 4 ledna, 2023

Tingo María je město na východních svazích peruánských And. Leží na  významné řece Huallaga a je obklopeno pralesem. Je považováno  za bránu do peruánské Amazonie. Město Tingo María Co to je Amazonie, je samozřejmě sporná otázka. Amazonská nížina je pojem značně užší, neboť nížina je geograficky definována jako území do 200 metrů nad mořem. Pokud bychom ale… Přečíst »

Potosí – Smrt, stříbro a karneval

Od | 9 srpna, 2022

Bolívie byla poslední kontinentální zemí Jižní Ameriky, která mi ještě scházela do mé „sbírky“. Přijel jsem sem z argentinské Purmamarky a první město, které jsem navštívil, bylo Potosí, které leží v nadmořské výšce přes 4,000 m.n.m.. Konečně v Bolívii! Konečně jsem tedy dorazil do Bolívie. Bolívie je poslední jihoamerickou zemí na kontinentě, kterou jsem ještě nenavštívil (tou poslední zbývající je… Přečíst »

Námořní Dobrodružství Začíná – Přesun přes Chile, Nalodění na Oahu

Od | 18 května, 2022

V Puerto Natales jsem se nalodil na jachtu Oahu. Ještě předtím jsem se však musel do Puerto Natales dostat. Jel jsem z La Pazu prakticky nonstop, pouze s několika přestupy a přejel jsem tak prakticky celé Chile, což je jedna z nejdelších zemí světa.  Megapřesun přes Chile Chile je, jak známo, jedna z nejdelších zemí světa. Dlouhá nudle chilského území… Přečíst »

La Paz a Silnice Smrti

Od | 18 května, 2022

La Paz je jedním ze dvou hlavních měst Bolívie. Je nejvýše položeným hlavním městem světa. Z La Pazu do Coroica vede také silnice, která se říká Silnice smrti. Je považována za nejnebezpečnější silnici světa a dnes je hojně navštěvována turisty. Cesta do La Pazu Do La Pazu jsem vyrazil z chilské Ariky. Z města, které je u moře, bylo tedy… Přečíst »

Sucre (Bolívie) – Červenobílé Hlavní Město Bolívie , Potosí, Historie Bolívie

Od | 18 května, 2022

Po Potosí jsem navštívil první hlavní město Bolívie, Sucre. Sucre leží v nadmořské výšce 2,750 m.n.m., nehrozí zde tedy výšková nemoc jako v Potosí. Je to město velmi krásné a plné historických památek. Téměř všechny budovy v Sucre jsou červenobílé.  Bolívie – základní zeměpisné údaje Bolívie je spolu s Paraguayí jedinou vnitrozemskou zemí Jižní Ameriky. Země… Přečíst »

Salar De Uyuni (Bolívie) – Zajímavosti, Výlet z Uyuni do San Pedro de Atacama

Od | 18 května, 2022

Nejvíce jsem se těšil v Bolívii na výlet na Salar de Uyuni. Tato největší solná pláň světa vypadá na fotkách naprosto fantasticky. Bude taková i ve skutečnosti? – říkal jsem si. Byla!  Ze Sucre jsem zamířil autobusem rovnou do Uyuni, což je město, které je hlavním východiskem pro túry ke stejnojmennému salaru. Cestou jsme se stavovali  na oběd… Přečíst »

Uruguay – Nejmenší Fotbalová Velmoc

Od | 18 května, 2022

Ještě před cestou do Patagonie jsem si z Buenos Aires odskočil na pár dní přes řeku do sousední Uruguaye. Je to země na jihoamerické poměry malá, málo zalidněná a moc turistů do ní zrovna nejezdí. Pár faktů o Uruguayi Uruguay je na jihoamerické poměry malá země. Rozlohou (176,000 km2) je sice o dost větší než Česká… Přečíst »

Surinam – Utajená fotbalová velmoc

Od | 18 května, 2022

Co se Vám vybaví jako první, když se řekne  Surinam? Mně tedy fotbal, a to především jména jako Ruud Gullit, Frank Rijkaard či Clarence Seedorf. Všichni tři reprezentovali Holandsko, kořeny však mají v bývalé Nizozemské  Guyaně, tedy dnešním Surinamu. Surinam – utajená fotbalová velmoc Na mistrovství Evropy ve fotbale v roce 1988 zářili v hvězdném týmu Holandska především tři fotbalisté… Přečíst »

Francouzská Guyana – Vítejte v tropické Francii!

Od | 18 května, 2022

Věřte nebo ne, Francouzská Guyana je nedílnou součástí Evropské unie. Také tu leží známý kosmodrom v Kourou. Ale nejvíc tuto zemi „proslavila“ její trestanecká kolonie a film „Motýlek“ se Stevem McQueenem v hlavní roli. Správní členění Francie Francie se v současnosti dělí na 26 regionů a 100 departementů. Rozloha celé Francie (ve smyslu právním) je 643,000 km2. Prakticky… Přečíst »

Ciudad Bolívar (Venezuela) – Město Bolívar, Správní členění Venezuely

Od | 18 května, 2022

Prvním venezuelským státem, který jsem navštívil, byl stát Bolívar. Hlavním městem tohoto největšího státu Venezuely je Ciudad Bolívar, tedy Bolívar. Ve státě Bolívar můžeme rovněž nalézt největší divy přírody, jako jsou stolové hory, řeka Orinoco či nejvyšší vodopád světa Salto Angel. Venezuela – politický systém Na úvod, jak je mým dobrým zvykem, několik úvodních informací. V tomto… Přečíst »

Guyana – Cesta do Georgetownu, Historie, Obyvatelstvo, Praktické Informace

Od | 18 května, 2022

Na své Cestě jsem si dal za minimální cíl navštívit všechny pevninské země Jižní Ameriky. Většina těchto zemí je pro nás bez víza, pouze do dvou z nich potřebují Češi víza – do Guyany a Surinamu. Jako první z těchto dvou vízových zemí byla na řadě Guyana. Do Guyany! Do Guyany jsem vyrazil z Venezuely, konkrétně z města Ciudad… Přečíst »

Salto Angel a NP Canaima

Od | 18 května, 2022

Jet do Jižní Ameriky a nevidět slavný vodopád Angel, to by byl hřích! Neboť Salto Angel je nejvyšší vodopád světa a navíc je vodnatý a velmi fotogenický! Jeho téměř kilometrová výška ostatně hovoří sama za sebe. Nejvyšší vodopád světa Nejvyšší vodopád světa se jmenuje Angel, je vysoký 979 metrů a leží ve Venezuele (stát Bolívar). To ví skoro každý školák.… Přečíst »

Roraima – Ztracený svět Venezuely

Od | 18 května, 2022

Kdo by neznal slavný román Arthura Conana Doyla „Ztracený svět“? Tato kniha byla poprvé vydána v roce 1912 a stala se světovým bestsellerem. Jako malý čtenář jsem této příběh hltal v časopise ABC, kde vycházel v obrázkové formě pod názvy „Výprava do ztraceného světa“ a „Druhá výprava“. Nyní tedy konečně nastala příležitost, abych se na vlastní oči přesvědčil, jak to… Přečíst »