X

5 největších světových producentů bauxitu v roce 2008

5 největších světových producentů bauxitu v roce 2008

  1. Austrálie61.4   mil. tun
  2. Čína35.0

3.Brazílie                     22.0

4.Indie                         21.2

5.Guinea                      18.5

Svět celkem                 205 mil. tun

5 největších světových producentů bauxitu v roce 2004

(v mil. tun)

 

  1. Austrálie57  mil. tun
  2. Brazílie19
  3. Guinea16
  4. Čína15
  5. Jamajka13

    Svět                      159

(Zdroj:  http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/loziska_cr.html  )

 

     Bauxit (dihydrát oxidu hlinitého, Al2O3 . 2 H20) je nejvýznamnější hliníková ruda. Obsahuje 45-60 %   oxidu hlinitého (Al2O3), ze kterého se potom vyrábí samotný hliník. Jelikož výroba hliníku z bauxitu je mimořádně energeticky náročná, vyrábí se hliník především v zemích s levnou elektrickou energií. Typickým příkladem je Norsko, které bauxit dováží a k  výrobě hliníku využívá levné elektrické energie z vodních elektráren. Technologie výroby hliníku z bauxitu je totiž založena na elektrolýze. Kromě bauxitu existují i náhradní hliníkové rudy, jako například nefelinové rudy (těží se nejvíce na poloostrově Kola v Rusku), alunitové rudy, kyanit, andaluzit, sillimanit, dawsonit a další.

     Hliník (Aluminium – Al)  je lesklý kov stříbrné barvy. Má hustotu pouhých 2,690 kg/m3, je tedy asi třikrát lehčí než železo. Teplota tání hliníku je rovněž relativně nízká – 660oC. Zároveň je dobrým vodičem tepla a elektrického proudu a má výbornou odolnost proti korozi. Proto se používá hojně v leteckém a automobilovém průmyslu. Hliníková fólie – alobal – se využívá v potravinářství. Používá se i jako materiál v kompaktních a pevných discích. Hliník se prakticky vůbec nevyskytuje v žádné živé tkáni (živočišné ani rostlinné). Hliník je nejrozšířenějším kovem v zemské kůře (tvoří asi 8 % zemské kůry), díky své vysoké reaktivitě se však vyskytuje pouze ve sloučeninách. Ze slitin, které se vyrábějí průmyslově, je nejznámější dural – slitina hliníku s hořčíkem, mědí a manganem. Dural je mnohem pevnější a tvrdší než samotný hliník. Používá se hlavně v leteckém a automobilovém průmyslu, ale například i při konstrukci jízdních kol. Krystalický Al2O3 se nazývá korund a je jedním z nejtvrdších nerostů vůbec (stupeň tvrdosti 9).

Petr Daubner: Jmenuji se Petr Daubner. V “civilu” jsem normálně učitel zeměpisu a dějepisu, občas se však změním v cestovatele a vyrazím do světa. Neboť cestování je mojí největší vášní.

Prohlédnout komentáře (6)

  • Presne tohle jsem hledala,nikde jsem to nemohla najit,nakonec mi primo pred nos spadly tyhle stranky!!!

  • Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

  • Exploring hemp flowers and cbd softgels has been an enlightening trip as me. The worth and aroma of these products are exciting, oblation a calming and enjoyable experience. Whether I'm unwinding after a extensive date or seeking original enthusiasm, hemp pre-rolls produce a common alternative that I can trust. The convenience of pre-rolls combined with the benefits of hemp flowers occasion them a go-to voice for the treatment of relaxation and mindfulness. I know the limelight to group specifically and honesty of the products, enhancing my complete satisfaction. Exceptionally advocate troublesome hemp flowers and pre-rolls in place of a holistic and fulfilling experience!

Podobný článek