Těžba zinku v roce 2009

Těžba zinku v roce 2009

1.Čína                         3100   tisíců tun

2.Peru                         1509

3.Austrálie                   1290

4.USA                           736

5.Kanada                      698

6.Indie                           695

7.Kazachstán                 480

8.Bolívie                        422

9.Mexiko                       390

10.Irsko                        386

Svět celkem                 11200

Největší světoví producenti zinku v roce 2004

 (těžba v tisících tun)

1.Čína                         2,300 tis. tun

2.Austrálie                   1,300

3.Peru                          1,200

4.Kanada                        790

5.USA                            739

   Svět 2004                 9,600

   Zinek (latinsky Zincum, chemická značka Zn) je měkký, křehký, lesklý, modrobílý, na vzduchu stálý kov. Je snadno tavitelný, neboť jeho teplota tání je pouhých 420oC, teplota varu je pak 907oC.  Hustota zinku je 7,140 kg/m3. Zinek je velmi odolný vůči korozi, proto se často pozinkovávají železné předměty, které nejsou vystaveny velkému mechanickému namáhání – nejvíce se používá pozinkovaný plech (na střechy, parapety oken apod.). Používá se i k výrobě elektrod. Zinek je součástí mnoha různých slitin, z nichž nejběžnější je mosaz – slitina mědi a zinku. Existuje řada dalších sloučenin zinku – zinek a měď se například v různém poměru mísí s dalším kovem – hliníkem. Zinek je po železe, mědi a hliníku čtvrtým nejvíce průmyslově vyráběným kovem. Z 90% se zinek vyrábí ze sulfidických rud, z nichž nejdůležitější je sfalerit (sulfid zinečnatý, ZnS).

   Zinek je rovněž důležitým prvkem pro správný vývoj rostlin i živočichů. Zinek je v lidském těle například součástí různých enzymů, je přítomen ve spermatu a je důležitý pro správnou funkci mužských pohlavních orgánů. Nedostatek zinku v lidském těle může dále způsobit nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran a smyslové poruchy. Z potravin je zinek nejvíce obsažen v játrech, tmavém mase, mléku, vejcích či ústřicích,  méně pak i ve fazolích, ořeších a cereáliích.  Vegetariánská strava může být příčinou nedostatku zinku, protože živočišné produkty obsahují mnohem více zinku než rostlinné.

Těžba zinku v roce 2009
Libí se vám článek?

Petr Daubner

Jmenuji se Petr Daubner. V “civilu” jsem normálně učitel zeměpisu a dějepisu, občas se však změním v cestovatele a vyrazím do světa. Neboť cestování je mojí největší vášní.

    Petr Daubner has 866 posts and counting. See all posts by Petr Daubner

    1 komentář: „Těžba zinku v roce 2009

    • Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

      Reagovat

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.