Největší producenti skopového masa v roce 2004

Od | 4 dubna, 2018

Poslední aktualizace:

Největší producenti skopového masa v roce 2004

(produkce skopového, jehněčího a kozího masa v tisících tun)

 

1.Čína                         3,996  tis. tun

2.Indie                           714

3.Austrálie                     578

4.Pákistán                      519

5.Nový Zéland               511

6.Írán                             453

7.Turecko                      318

8.Velká Británie             314

9.Súdán                         270

10.Nigérie                      248

   ČR                                  1

   Svět 2004              12,570

(Zdroj: FAO)

 

Produkce masa ve světě v roce 2004

(produkce masa v tisících tun)

1.vepřové                    100,483

2.kuřecí                         68,449 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)

3.hovězí                         62,823 (včetně telecího a buvolího)

4.skopové                     12,570 (skopové, jehněčí a kozí maso)

(Zdroj: FAO)

Produkce masa v České republice v roce 2004

(produkce v tisících tun)

1.vepřové                          388

2.kuřecí                             208 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)

3.hovězí                               97 (včetně telecího)

4.skopové                             1 (skopové, jehněčí a kozí maso)

(Zdroj: FAO)

   Pomineme-li jasně vedoucí Čínu, která ovšem vyniká v produkci téměř všech komodit a surovin, můžeme další země první světové desítky zařadit do dvou kategorií: 1)Velká Británie a její bývalé kolonie a 2)islámské země. Do obou kategorií můžeme zařadit i Indii, kde jsou sice muslimové v menšině, ale ani hinduisté moc neholdují skopovému a kozímu masu (mnoho hinduistů je důslednými vegetariány). Chov ovcí ve Velké Británii a jejích bývalých koloniích (Nový Zéland, Austrálie) má dlouhou tradici. Ovce se zde spíše chovají kvůli vlně, avšak ani produkce masa, jak vidno, není zanedbatelná. Kozy se v  těchto zemích moc nechovají. Naopak v islámských zemích je produkce skopového, jehněčího a kozího masa často daleko nejdůležitější. To je hodně ovlivněno právě islámem, protože ten zakazuje konzumaci vepřového. Naopak chov ovcí a koz je typický pro země jako Pákistán, Írán či Turecko. Nicméně z celosvětového hlediska (ve srovnání s vepřovým, hovězím a kuřecím) není produkce skopového, jehněčího a kozího masa příliš významná. V České republice se skopové a jehněčí maso (natož kozí!) téměř nekonzumuje a jeho produkce je naprosto zanedbatelná.

One thought on “Největší producenti skopového masa v roce 2004

  1. Skompasem.cz

    Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.