Největší producenti skopového masa v roce 2004

Největší producenti skopového masa v roce 2004

(produkce skopového, jehněčího a kozího masa v tisících tun)

 

1.Čína                         3,996  tis. tun

2.Indie                           714

3.Austrálie                     578

4.Pákistán                      519

5.Nový Zéland               511

6.Írán                             453

7.Turecko                      318

8.Velká Británie             314

9.Súdán                         270

10.Nigérie                      248

   ČR                                  1

   Svět 2004              12,570

(Zdroj: FAO)

 

Produkce masa ve světě v roce 2004

(produkce masa v tisících tun)

1.vepřové                    100,483

2.kuřecí                         68,449 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)

3.hovězí                         62,823 (včetně telecího a buvolího)

4.skopové                     12,570 (skopové, jehněčí a kozí maso)

(Zdroj: FAO)

Produkce masa v České republice v roce 2004

(produkce v tisících tun)

1.vepřové                          388

2.kuřecí                             208 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)

3.hovězí                               97 (včetně telecího)

4.skopové                             1 (skopové, jehněčí a kozí maso)

(Zdroj: FAO)

   Pomineme-li jasně vedoucí Čínu, která ovšem vyniká v produkci téměř všech komodit a surovin, můžeme další země první světové desítky zařadit do dvou kategorií: 1)Velká Británie a její bývalé kolonie a 2)islámské země. Do obou kategorií můžeme zařadit i Indii, kde jsou sice muslimové v menšině, ale ani hinduisté moc neholdují skopovému a kozímu masu (mnoho hinduistů je důslednými vegetariány). Chov ovcí ve Velké Británii a jejích bývalých koloniích (Nový Zéland, Austrálie) má dlouhou tradici. Ovce se zde spíše chovají kvůli vlně, avšak ani produkce masa, jak vidno, není zanedbatelná. Kozy se v  těchto zemích moc nechovají. Naopak v islámských zemích je produkce skopového, jehněčího a kozího masa často daleko nejdůležitější. To je hodně ovlivněno právě islámem, protože ten zakazuje konzumaci vepřového. Naopak chov ovcí a koz je typický pro země jako Pákistán, Írán či Turecko. Nicméně z celosvětového hlediska (ve srovnání s vepřovým, hovězím a kuřecím) není produkce skopového, jehněčího a kozího masa příliš významná. V České republice se skopové a jehněčí maso (natož kozí!) téměř nekonzumuje a jeho produkce je naprosto zanedbatelná.

Jak se Vám líbí tento článek?

Poslední aktualizace:

Petr Daubner

Jmenuji se Petr Daubner. V “civilu” jsem normálně učitel zeměpisu a dějepisu, občas se však změním v cestovatele a vyrazím do světa. Neboť cestování je mojí největší vášní.

    Petr Daubner napsal celkem 866 článků. Zobrazit všechny články autora Petr Daubner

    1 komentář: „Největší producenti skopového masa v roce 2004

    • Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

      Reagovat

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.