Největší producenti skopového masa v roce 2004
(produkce skopového, jehněčího a kozího masa v tisících tun)
1.Čína 3,996 tis. tun
2.Indie 714
3.Austrálie 578
4.Pákistán 519
5.Nový Zéland 511
6.Írán 453
7.Turecko 318
8.Velká Británie 314
9.Súdán 270
10.Nigérie 248
ČR 1
Svět 2004 12,570
(Zdroj: FAO)
Produkce masa ve světě v roce 2004
(produkce masa v tisících tun)
1.vepřové 100,483
2.kuřecí 68,449 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)
3.hovězí 62,823 (včetně telecího a buvolího)
4.skopové 12,570 (skopové, jehněčí a kozí maso)
(Zdroj: FAO)
Produkce masa v České republice v roce 2004
(produkce v tisících tun)
1.vepřové 388
2.kuřecí 208 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)
3.hovězí 97 (včetně telecího)
4.skopové 1 (skopové, jehněčí a kozí maso)
(Zdroj: FAO)
Pomineme-li jasně vedoucí Čínu, která ovšem vyniká v produkci téměř všech komodit a surovin, můžeme další země první světové desítky zařadit do dvou kategorií: 1)Velká Británie a její bývalé kolonie a 2)islámské země. Do obou kategorií můžeme zařadit i Indii, kde jsou sice muslimové v menšině, ale ani hinduisté moc neholdují skopovému a kozímu masu (mnoho hinduistů je důslednými vegetariány). Chov ovcí ve Velké Británii a jejích bývalých koloniích (Nový Zéland, Austrálie) má dlouhou tradici. Ovce se zde spíše chovají kvůli vlně, avšak ani produkce masa, jak vidno, není zanedbatelná. Kozy se v těchto zemích moc nechovají. Naopak v islámských zemích je produkce skopového, jehněčího a kozího masa často daleko nejdůležitější. To je hodně ovlivněno právě islámem, protože ten zakazuje konzumaci vepřového. Naopak chov ovcí a koz je typický pro země jako Pákistán, Írán či Turecko. Nicméně z celosvětového hlediska (ve srovnání s vepřovým, hovězím a kuřecím) není produkce skopového, jehněčího a kozího masa příliš významná. V České republice se skopové a jehněčí maso (natož kozí!) téměř nekonzumuje a jeho produkce je naprosto zanedbatelná.
Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.