Největší producenti hovězího masa v roce 2004
(produkce v tisících tun, hovězí, telecí a buvolí maso)
1.USA 11,261 tis.tun
2.Brazílie 7,774
3.Čína 6,779
4.Argentina 3,024
5.Indie 2,966
6.Austrálie 2,033
7.Rusko 1,951
8.Francie 1,565
9.Mexiko 1,543
10.Kanada 1,496
ČR 97
Svět 2004 62,823
(Zdroj: FAO)
Produkce masa ve světě v roce 2004
(produkce v tisících tun)
1.vepřové 100,483
2.kuřecí 68,449 („chicken meat“, tj. kuřecí a slepičí)
3.hovězí 62,823 (včetně telecího a buvolího)
4.skopové 12,570 (skopové, jehněčí a kozí maso)
(Zdroj: FAO)
Produkce masa v České republice v roce 2004
(produkce v tisících tun)
1.vepřové 388
2.kuřecí 208 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)
3.hovězí 97 (včetně telecího)
4.skopové 1 (skopové, jehněčí a kozí maso)
(Zdroj: FAO)
Produkce hovězího masa je celkově ve světě nepatrně nižší než produkce kuřecího masa a o hodně menší než produkce masa vepřového. Chovu hovězího dobytka se daří hlavně v plošně velkých státech s velkým počtem obyvatel. Americký kontinent je v první světové desítce zastoupen pěti zeměmi. Zejména USA, Brazílie a Argentina se dají považovat za typické dobytkářské státy (vždycky žertem říkám, že až budu v důchodu, odstěhuji se do Argentiny a budu se tam ládovat steaky i k snídani J ). Zajímavé je páté místo Indie. V Indii jsou daleko největší stavy hovězího dobytka na světě, krávy jsou však pro hinduisty posvátné a nesmějí se zabíjet. V případě Indie jde tedy téměř jistě o produkci masa buvolího. Česká republika v produkci hovězího moc nevyniká a produkce vepřového masa (97,000 tun v roce 2004) je oproti produkci vepřového masa (388,000 tun) i oproti produkci kuřecího masa (208,000 tun) mnohem méně významná. Vzhledem k nedostatku rozlehlých pastvin se ani není čemu divit.
Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.