Největší producenti hovězího masa v roce 2004

Největší producenti hovězího masa v roce 2004
Libí se vám článek?

Největší producenti hovězího masa v roce 2004

(produkce v tisících tun, hovězí, telecí a buvolí maso)

 

1.USA                         11,261 tis.tun

2.Brazílie                       7,774

3.Čína                           6,779

4.Argentina                    3,024

5.Indie                           2,966

6.Austrálie                     2,033

7.Rusko                         1,951

8.Francie                       1,565

9.Mexiko                       1,543

10.Kanada                    1,496

     ČR                                97

     Svět 2004               62,823

(Zdroj: FAO)

 

Produkce masa ve světě v roce 2004

(produkce v tisících tun)

1.vepřové                    100,483

2.kuřecí                         68,449 („chicken meat“, tj. kuřecí a slepičí)

3.hovězí                        62,823 (včetně telecího a buvolího)

4.skopové                     12,570 (skopové, jehněčí a kozí maso)

(Zdroj: FAO)

 

Produkce masa v České republice v roce 2004

(produkce v tisících tun)

1.vepřové                          388

2.kuřecí                             208 („chicken meat“ – čili kuřecí a slepičí maso)

3.hovězí                              97 (včetně telecího)

4.skopové                             1 (skopové, jehněčí a kozí maso)

(Zdroj: FAO)

 

 

   Produkce hovězího masa je celkově ve světě nepatrně nižší než produkce kuřecího masa a o hodně menší než produkce masa vepřového. Chovu hovězího dobytka se daří hlavně v plošně velkých státech s velkým počtem obyvatel. Americký kontinent je v první světové desítce zastoupen pěti zeměmi. Zejména USA, Brazílie a Argentina se dají považovat za typické dobytkářské státy (vždycky žertem říkám, že až budu v důchodu, odstěhuji se do Argentiny a budu se tam ládovat steaky i k snídani J ). Zajímavé je páté místo Indie. V Indii jsou daleko největší stavy hovězího dobytka na světě, krávy jsou však pro hinduisty posvátné a nesmějí se zabíjet. V případě Indie jde tedy téměř jistě o produkci masa buvolího. Česká republika v produkci hovězího moc nevyniká a produkce vepřového masa (97,000 tun v roce 2004) je oproti produkci vepřového masa (388,000 tun) i oproti produkci kuřecího masa (208,000 tun) mnohem méně významná. Vzhledem k nedostatku rozlehlých pastvin se ani není čemu divit.

petr.daubner

Petr Daubner

Jmenuji se Petr Daubner. V “civilu” jsem normálně učitel zeměpisu a dějepisu, občas se však změním v cestovatele a vyrazím do světa. Neboť cestování je mojí největší vášní.

    Petr Daubner napsal 871 příspěvků Zobrazit všechny příspěvky člena

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *