Největší evropské ostrovy

Od | 17 května, 2022

Největší evropské ostrovy

Podívejte se na seznam největších ostrovů, které naleznete v Evropě. V tomto seznamu není zařazen Kypr, jenž patří geograficky do Asie, tudíž nemůže být považován mezi největší evropské ostrovy, kam je občas mylně řazen. 

Pořadí Název Rozloha v km2
1. Velká Británie 216 777
2. Island 102 828
3. Irsko 84 406
4. Nová Země – Severní ostrov 48 904
5. Západní Špicberk 39 044
6. Nová Země – Jižní ostrov 33 275
7. Sicílie 25 460
8. Sardínie 23 813
9. Špicberky 14 210
10. Korsika 8 681

(Zdroj: http://www.worldislandinfo.com)

Údaje jsou opět převzaty od pana Joshuy Caldera. Podobná čísla najdete ale také například v Kapesním atlase světa (Kartografie, Praha 2003), který uvádí úplně stejné pořadí (pouze pan Calder coby správný Američan zařazuje do Evropy nesprávně Kypr). Čísla se více odchylují pouze Špicberků. Tam je to ovšem pochopitelné, protože velká část ostrovů je zaledněna (na ostrově Západní Špicberk se nachází i největší evropský ledovec, nazývaný Austfonna. Často uváděný největší evropský ledovec, Vatnajökull na Islandu, je chybný údaj!).

Navštívili jste některý z těchto ostrovů? Jak se vám na něm líbilo? Podělte se s námi do komentářů.  

7 thoughts on “Největší evropské ostrovy

  1. Skompasem.cz

    Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

  2. kolit

    Nevím, ale asi bych Kypr také započítal do Evropy… Zvláště po vstupu do EU. 🙂

  3. R.Tulka

    Kypr je sice v EU (částečně), ale geograficky je stále v Asii. Podobně Turecko leží v Asii, i když se účastní různých mistrovství Evropy.

  4. Majka

    Z hlediska fyzické geografie patří do Asie, nicméně můžeme říct, že z hlediska politické geografie patří částečně do Evropy (zatím jen částečně, přestože hlavním cílem EU je sjednotit celý Kypr, a proto udělala jakési gesto tímto směrem, když přijala celý Kypr)

  5. Petr Daubner

    Kypr je jednoznačně v Asii. Že „patří politicky do Evropy“, je jen omílaná fráze. Fakt, že nějaké území patří do EU, ještě neznamená, že leží v Evropě. Součástí EU je i Francouzská Guyana, Martinik, Guadeloupe, Réunion, Kanárské ostrovy, Madeira a Ceuta a Melilla, brzy asi přibudou některé nizozemské ostrůvky v Karibiku. Řadit Kypr do Evropy je jen politická konstrukce, prosazovaná Řeky. Třetina ostrova je ovšem turecká. Jinak o tom, že „cílem EU je sjednotit celý Kypr“, lze také úspěšně pochybovat. Kyperští Turci souhlasili se sjednocením ostrova, zatímco kyperští Řekové sjednocení odmítli. Přesto byla do EU přijata jen řecká část ostrova, nikoli celý Kypr. To, že Severokyperská turecká republika není mezinárodně uznávána, na faktickém stavu nic nemění – severní Kypr není součástí EU.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.