10 největších světových producentů manioku (kasavy) v roce 2004
(v milionech tun)
1.Nigérie 38,2 mil. tun
2.Brazílie 23,8
3.Thajsko 21,4
4.Indonésie 19,4
5.DR Kongo 15,0
6.Ghana 9,7
7.Tanzanie 6,9
8.Indie 6,7
9.Angola 6,7
10.Mosambik 6,4
ČR —
Svět – celkem: 203,0
(Zdroj: www.fao.org )
Kasava (maniok) se pěstuje výhradně v tropických oblastech. Řadí se rovněž meziokopaniny a tvoří často základ výživy místního obyvatelstva. Proto se maniok pěstuje nejvíce v lidnatých tropických zemích. Navíc roste i na chudých půdách, což je výhodou zejména v subsaharských zemích.
Maniok (kasava, též tapioka, latinsky Manihot esculenta) je asi 3-5 metrů vysoký keř, původem z Jižní Ameriky. Zpracovávají se podzemní hlízy, které mají ze všech rostlin největší koncentraci škrobu. Jedna hlíza váží obvykle 1-2 kilogramy, ale může mít i 15 kg! Existují sladké i hořké odrůdy manioku – ty hořké jsou mírně jedovaté, obsahují v menší míře kyanovodík, který se z rostliny odstraňuje vařením. Maniok se obvykle nastrouhá a dělá se z něj mouka, ale hlízy se mohou i celé opéct podobně jako naše brambory. Používá se hojně i jako zahušťovadlo do omáček. Z manioku se ale vyrábí i ocet, pivo a destilací i pálenka. Využití manioku je tedy skutečně všestranné.
(foto: http://www.vareni.cz/trendy/maniok/ )
Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.