10 největších světových producentů cukrové řepy v roce 2004

Od | 4 dubna, 2018

10 největších světových producentů cukrové řepy v roce 2004

(v milionech tun)

 

1.Francie                                30,6  mil. tun

2.USA                                    27,2

3.Německo                             27,2

4.Rusko                                  21,8

5.Ukrajina                               16,6

6.Turecko                               13,5

7.Polsko                                 12,7

8.Velká Británie                        8,9

9.Itálie                                      8,5

10.Španělsko                            7,0

     ČR                                       3,5

     Svět-celkem:                    248,6

 

(Zdroj: www.fao.org )

 

   Celosvětově je sklizeň cukrové řepy (248,6 mil. tun) daleko menší než sklizeň cukrové třtiny (1328,2 mil. tun). Cukrová řepa (Beta vulgaris var. altissima) je plodinou mírného pásu a pěstuje se především v Evropě. V první desítce jsou pouze dvě země mimo Evropu – USA a Turecko (většina území). Postavení USA je v celosvětovém měřítku naprosto ojedinělé – mají téměř přesně stejnou produkci cukrové řepy i cukrové třtiny! Jinak pro všechny ostatní země světa platí, že  pěstují ve velkém jen jednu z těchto komodit a druhou nepěstují vůbec (díky klimatu) nebo jen ve velmi malém množství.

   Česká republika je rovněž poměrně významným producentem cukrové řepy. Cukrovary mají u nás dlouhou tradici a na území Čech a Moravy byla vyrobena úplně první kostka cukru na světě! Stalo se tak už v roce 1843 a v roce 1983, při příležitosti 140. výročí této události, byl v Dačicích odhalen kostce cukru dokoce pomník (viz foto).

Obrazek

(Foto: http://www.kamzajit.cz/mesto/foto.php?foto=dacice-022v.jpg&jmeno=Pomník%20kostky%20cukru&mesto=Dačice )

 

Průměrná hmotnost bulvy cukrové řepy je 700-800 gramů, cukernatost bulev v době sklizně je 17-19 %. Bulvy se pochopitelně používají především k výrobě cukru, ale mají využití i jako krmivo pro dobytek a rovněž se používají k výrobě bioethanolu. Cukrová řepa se začala v Evropě ve velkém pětovat až na přelomu 18. a 19. století. Během Velké francouské revoluce a napoleonských válek bylo zpřetrháno obchodní spojení mezi Evropou a Latinskou Amerikou, odkud se tradičně dovážel třtinový cukr, a tak se ve Francii i jinde v Evropě začala pěstovat cukrová řepa.

One thought on “10 největších světových producentů cukrové řepy v roce 2004

  1. Skompasem.cz

    Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..