Jdi na obsah Jdi na menu
 


Milford Sound a NP Fiordland (Petr Daubner)

10. 6. 2008

 

Milford Sound a NP Fiordland

   Rozměry tohoto zálivu jsou vskutku impozantní. Stěny tohoto fjordu se vypínají přibližně 1,200 - 1,700 metrů nad hladinu. Jeho krása bere dech. Rudyard Kipling dokonce označil Milford Sound za osmý div světa.

Obrazek

Obrazek

 

 

   Milford Sound je nejdeštivějším místem Nového Zélandu a jedním z nejdeštivějších míst na světě mimo tropickou oblast vůbec. Roční průměr srážek je zde kolem 6,800 mm. Za obzvláště vydatného deště může napadnout až 250 mm srážek denně! Není tedy divu, že přestože Milford Sound leží v mírném pásu, rostou v jeho okolí místy deštné pralesy. Ze stěn okolních hor pak stéká spousta vodopádů, jejichž počet se po zvláště vydatných deštích ještě dočasně zvyšuje. Nejvyšší z nich je vodopád Sutherland, který měří 580 metrů. Krásy tohoto zálivu shlédne ročně okolo 550,000 turistů, kteří většinou absolvují výlet lodí, trvající 1-2 hodiny. Milford Sound je tak jedním z nejnavštěvovanějších míst Nového Zélandu vůbec, a to navzdory tomu, že se nachází hodně daleko od velkých měst v téměř naprosté divočině.

Obrazek

 

                                      Milford Sound.  Foto: www.davidwallphoto.com

 

   Milford Sound se nachází v Národním parku Fiordland. Ten je největším národním parkem Nového Zélandu. Nachází se na jihozápadním pobřeží Jižního ostrova a zaujímá plochu 12,500 km2. Jak již název napovídá, nachází se zde mnoho fjordů (kromě Mildford Sound patří k nejznámějším Doubtful Sound a Dusky Sound). Krajina silně připomíná Norsko. Okolo mořského pobřeží se tyčí vrcholky Jižních Alp, z nichž některé přesahují výšku 2,000 m.n.m. V areálu národního parku se také nachází mnoho velkých jezer (například Lake Te Anau nebo Lake Manapouri) a pobřeží je lemováno řadou ostrovů (největší z nich jsou Secretary Island a Resolution Island, oba neobydlené). Ve vodách Tasmanova moře se prohánějí tuleni, tučňáci a delfíni. Ze suchozemských stvoření jsou nejznámější dva druhy ptáků. Kivi jižní je přímo symbolem Nového Zélandu. Tento pták je nelétavý, stejně jako papoušek kakapo (jediný nelétavý papoušek na světě a zároveň největší papoušek světa).

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář