Jezero Titicaca

Od | 17 května, 2022

Jezero Titicaca disponuje rozlohou téměř  8850 km2 a dosahuje maximální hloubky 280 metrů. Má rozměry zhruba 200 x 80 kilometrů. Výška vodní hladiny kolísá každoročně až o 4 metry. V Jižní Americe sice není jezerem největším, zato však určitě nejznámějším. Do jezera se vlévá přes 20 řek. Vytéká z něj řeka jediná, Desaguadero, která je asi 300 kilometrů dlouhá a končí v bezodtokém jezeře Poopo v Bolívii.

Obrazek

Jezero Titicaca je i nesmírně důležité pro mytologii a dějiny národů Jižní Ameriky. Podle legendy zakladatel incké říše Manko Kapak přišel právě od jezera Titicaca do Cuzca, kde založil říši Inků. Zbytky mnohých budov, postavených Inky, lze dodnes vidět na březích jezera. Ne všechny jsou ovšem incké. U jezera Titicaca vznikla již v předinckém období mimořádně vyspělá kultura Tiahuanaco (též Tíwanaco či Tíwanaku), jejíž největší rozkvět proběhl už v pátém století našeho letopočtu, tedy zhruba 1000 let před Inky. Rovněž kultura Tiahuanaco byla, podobně jako později Inkové, velmi výbojná a ovládla území i značně daleko od jezera Titicaca.

Obrazek

Stejně jako za časů Inků i dnes žijí místní Indiáni velmi podobným způsobem života. Z rákosu rostoucího na březích stavějí nejen rákosové čluny, ale dokonce i celé umělé ostrovy. Živí se hlavně rybolovem. Nedaleko jezera Titicaca leží hlavní město Bolívie La Paz, které je se svou průměrnou nadmořskou výškou 3700 m.n.m. nevýše položeným hlavním městem na světě.

2 thoughts on “Jezero Titicaca

  1. Skompasem.cz

    Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.