Kráterové jezero

Od | 17 května, 2022

Obsah

V USA, a to zejména v jejich západní části, je spoustu nádherných přírodních scenérií. Jednou z nejznámějších je i Kráterové jezero, anglicky: Crater Lake ve státě Oregon. Jak už název napovídá, toto jezero je sopečného původu a je velmi, velmi hluboké.

Kráterové jezero

Původ Kráterového jezera

Kráterové jezero (Crater Lake) v Oregonu leží na dně vyhaslé sopky Mazama, v jižní části Kaskádového pohoří. Je to typické kráterové jezero, kde voda zaplnila propadlou kalderu. Tato kaldera je mimořádně malebná, protože má téměř dokonale kruhový tvar. Největší nepravidelnost v této symetrii způsobuje malý ostrov Wizard Island (Ostrov čarodějů), který je vlastně vrcholkem nového sopečného kužele, který se zvedá ze dna starého kráteru. Dále pak na jezeře najdeme malinký ostrůvek Phantom Ship (Přízračná loď).

Jezero má rozlohu 52 km2, především je však mimořádně hluboké. Se svou hloubkou 592 metrů je nejhlubším jezerem USA, druhým nejhlubším jezerem Severní Ameriky (hlubší je pouze Great Slave Lake – Velké Otročí jezero – 614 metrů) a sedmým až devátým nejhlubším jezerem světa. Kráterové jezero je nejhlubším sopečným jezerem na světě! Hladina jezera leží v nadmořské výšce 1,883 m.n.m. Okolo jezera se zvedají strmé svahy, vysoké přibližně 200 metrů (v některých místech však až 650 metrů!).


Sopka Mazama

Vznik Kráterového jezera

Sopka Mazama byla původně asi 4,000 metrů vysoká a v geologicky nedávné minulosti mnohokrát vybuchla. K největší explozi došlo kolem roku 5,700 př.n.l. a byla to jedna z největších sopečných explozí v holocénu. Proudy pyroklastického materiálu dotekly až 65 kilometrů od sopky a žhavá oblaka sopečného popela zničila vše živé v okruhu 50 kilometrů. Po této explozi se sopka Mazama propadla a vznikla obrovská kaldera, která se zaplnila vodou.

Jezero je bezodtoké a je zásobováno pouze dešťovými a sněhovými srážkami. Netečou do něj žádné přítoky. Jeho hladina tedy v průběhu let kolísá a tím se nepatrně mění hloubka i rozloha jezera. Každý rok zavalí jezero obrovská kvanta sněhu, který se zde drží až do května. Voda v jezeře je neuvěřitelně čistá. V okolí jezera je celá řada horkých pramenů a fumarolů, které jsou jasnou známkou dohasínající sopečné činnosti.

Objevení Kráterového jezera

Kráterové jezero objevil 12. června 1853 americký zlatokop John Wesley Hilmann se svou družinou, když ve zdejší krajině hledal zlato. Hilmann jezero objevil teprve ve věku 21 let. Teprve v roce 1938 však byl proveden důkladný geologický průzkum jezera, který prokázal, že pověsti místních Indiánů kmene Klamath, které tvrdily, že jezero kdysi bývalo sopkou, se zakládají na pravdě. Předkové těchto Indiánů byli pravděpodobně svědky někdejší gigantické exploze a v jejich legendách se tak zachovala událost, která se stala před mnoha tisíciletími! Dnes je jezero součásti národního parku Crater Lake National Park. V okolí jezera žijí například medvědi baribalové, jelenci či losi.

3 thoughts on “Kráterové jezero

  1. Skompasem.cz

    Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

  2. Veronika

    Ty jo…je to fakt zajímavý…dělala jsem si jen referát,ale tohle a White Sands je fakt úžasný. Děkuji že obohacení a pěkně strávených 5-10 minut…..a prosím pokračujte dál je to supééééééééééééééér. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.