Réunion

Od | 6 dubna, 2023

Obsah

Ostrov Réunion je přímou součástí Francie a nejedná se tedy o závislé území. Má status zámořského regionu a zároveň departementu (více o státoprávním dělení Francie najdete v článku o Francouzské Guayaně). Má rozlohu 2,512 km2 a žije zde přibližně 860,000 obyvatel.

Zatímco Francouzská Guyana je největším francouzským zámořským departementem co se týče rozlohy, Réunion je zámořským departementem (a regionem) nejlidnatějším. Hlavním městem je Saint-Denis (cca 150,000 obyvatel). Ostrované mají zástupce ve francouzském parlamentu, oficiální měnou je euro a Réunion je v rámci Francie součástí Evropské unie. Oficiální vlajkou Réunionu je vlajka Francie. Úředním jazykem je francouzština, obyvatelé však více používají „réunionštinu“, což je kreolský jazyk, který vzniknul smísením normandské francouzštiny s malgaštinou.

Réunion

Réunion – malý ostrov podobně jako Mauritius

Réunion leží v souostroví Maskarény v Indickém oceánu přibližně na 21oS a 56oE a je o malinko větší než jeho nezávislý soused, ostrov Mauritius. Ostrov je sopečného původu. Nejvyšší horou Réunionu je Piton des Neiges (3,071 m.n.m.). Na ostrově také leží o něco nižší činný vulkán Piton de la Fournaise (2,632 m.n.m.), který patří mezi nejaktivnější sopky na Zemi. Tento vulkán je „pohyblivý“ – s každou další erupcí se posouvá o kousek dál na jihovýchod.

Obrazek

Piton des Neiges (3,071 m.n.m.)

Podnebí ostrova 

Podnebí ostrova ovlivňují především pasáty, o bohatý přísun srážek tedy není nouze. Nejvhodnější dobou pro návštěvu ostrova je květen až říjen, kdy je průměrná teplota 21oC, fouká jihovýchodní pasát a neprší tolik. Druhou polovinu roku je naopak teplota kolem 28oC a vane severovýchodní pasát, který přináší mnohem více srážek. Nejhorší je to v lednu a v únoru, kdy ostrov občas navštíví i nějaký ten hurikán, a to se pak strhnou lijáky, které nemají jinde na Zemi obdoby. Tak například 7.-8. ledna 1966 tu v místě zvaném Foc-Foc za 24 hodin napadlo neuvěřitelných 1,825 mm srážek, což je světový rekord. V Praze tolik vody naprší přibližně za 4 roky! Réunion drží i světové rekordy v počtu srážek za 12, 48, 72 a96 hodin. Až tedy pojedete na Réunion, vybírejte pečlivě roční dobu, aby se tento ráj pro Vás nezměnil v peklo.

Pokud totiž neleje jak z konve, je Réunion neuvěřitelně krásným místem Vnitrozemí je velice hornaté a je tu mnoho nádherných vodopádů. Většina původní fauny bohužel vyhynula. Některé druhy (například suchozemské želvy, nebo blboun nejapný, velký nelétavý pták, jehož slušnější, ale ne tak pěkný název, je dronte mauricijský) byly v minulosti vyloveny námořníky a osadníky. Dílo zkázy pak dokonaly zavlečené evropské druhy, především krysy, které zdecimovaly mnoho druhů zdejších ještěrek a gekonů. Fauna je tedy poměrně chudá a  nejzajímavějšími živočichy pro Středoevropana jsou asi chameleóni. Zato rostlinstvo je díky vysokým srážkám neobyčejně bujné. V nejvyšších polohách stále ještě rostou tropické pralesy, které jinak byly na většině ostrova v minulosti vykáceny. Pralesy jsou hlavně z východní strany ostrova, kde prší díky pasátům více, zatímco západ Réunionu pokrývá spíše savana.

Historie Ostrova

Ostrov Réunion byl objeven roku 1513. Francie ostrov zabrala v roce 1638. Francouzi sem dovezli i mnoho afrických otroků, kteří pracovali na nově zřízených plantážích cukrové třtiny. Později na ostrov přišli i malajští, čínští a indičtí dělníci, takže obyvatelstvo ostrova dnes tvoří zajímavou rasově národnostní směsici. Francii patřily v  Indickém oceánu i Seychely, Mauricius a některé další ostrovy, přišla o ně však po napoleonských válkách, zatímco Réunion jí zůstal dodnes.

Obyvatelstvo ostrova Réunion

Obyvatelstvo ostrova odráží výše zmíněný historický vývoj – nejvíc je mulatů (míšenců původních francouzských osadníků a černochů), kterým se zde říká kreolové. Jsou zde i černoši, běloši (novější přistěhovalci z Francie), Indové, Číňané či Malgaši. Většina obyvatel vyznává římskokatolické vyznání, jsou zde ale i malé menšiny muslimů a buddhistů.

Na ostrově se pěstuje cukrová třtina, vanilka, tabák, banány, ananas, zelenina, významný je rybolov. Vyváží se hlavně cukr a další produkty vyráběné z cukrové třtiny – ovocné sirupy a rum. Velmi důležitým příjmem jsou zisky z turistického ruchu.

2 thoughts on “Réunion

  1. Skompasem.cz

    Pokud se vám článek líbil, okomentujte ho. Potěšíte tím autora.

  2. Petr Špunda

    Je to dobry a masivni maji tu dobté obrázky a good informace …….. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.